FAQ

Wat is eigenwijs afval?
Afval weggooien is makkelijk, maar afval scheiden kan best ingewikkeld zijn. We scheiden papier en karton, PMD, GFT en restafval, maar ook glas, textiel en klein-chemisch afval. Er zijn zóveel verschillende soorten afval, dat je soms te maken hebt met eigenwijs afval: het is niet meteen duidelijk in welke bak het thuishoort!

Waarom moeten we afval scheiden?
Als we al ons afval scheiden kan maar liefst driekwart hiervan worden hergebruikt of gerecycled. Hergebruiken betekent dat een product opnieuw gebruikt wordt, bij recyclen worden alleen bepaalde stoffen gebruikt, voor hetzelfde of voor een nieuw product.

Dit heeft veel voordelen. Hierdoor zijn er bijvoorbeeld minder nieuwe grondstoffen nodig. De winning van nieuwe grondstoffen kost namelijk veel meer energie dan het hergebruiken of recyclen van oude stoffen. De producten die niet gebruikt kunnen worden, worden opgeslagen of verbrand.

Twijfel je over een verpakking en staat deze niet in onze lijst?
Op de homepage is het mogelijk om zelf een vraag te stellen. Deze kan dan beantwoord worden door ons of door iemand anders met een handige tip. Zo maken we samen het overzicht compleet!

Het lukt me niet om een vraag te stellen
Gaat er iets mis met het posten van een reactie of een vraag? Laat het ons weten via eigenwijsafval@avalex.nl en wij gaan er meteen achteraan.