Afvalstromen

GFT
GFT staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Ook etensresten mogen bij het GFT. Het is goed om dit gescheiden in te leveren: van gft kan compost en biogas gemaakt worden.

Glas
Glas kun je oneindig hergebruiken. Alleen verpakkingsglas hoort thuis in de glasbak. Andere glassoorten, zoals vensterglas, hittebestendig glas (bijvoorbeeld een ovenschaal) en drinkglazen hebben een andere samenstelling en mogen niet in de glasbak.

Klein chemisch afval
KCA staat voor klein chemisch afval. Denk hierbij aan schoonmaak- en oplosmiddelen, batterijen, kwikthermometers, medicijnen en bijvoorbeeld lampen. Sommige onderdelen kunnen we hergebruiken. Zoals de metalen en zuren die in batterijen zitten. Of het gas, metaal en glas van een tl-buis. Ook verfresten kunnen we omzetten in nieuwe verf.

Papier en karton
Papier kan goed gerecycled worden om er nieuw papier van te maken. Kranten, folders, enveloppen, papieren verpakkingen, wc-rolletjes: het mag allemaal bij het oud papier. Sommige papieren producten horen niet in de papierbak thuis: drinkpakken horen bijvoorbeeld bij het PMD (er zit een plastic laagje in).

 

 

PMD
De term PMD wordt gebruikt om Plastic, Metalen (blikjes) en Drinkpakken, kortom verpakkingsmateriaal aan te duiden. Denk bijvoorbeeld aan drinkpakken, lege plastic flesjes, shampooflesjes, vruchtensappakken, frisdrankblikjes etc. In veel van deze verpakkingen zit namelijk metaal of plastic. Hoe meer verpakkingsmateriaal er in deze container komen, hoe beter het is!

Textiel
Kleding en schoenen die nog goed zijn, worden hergebruikt. Is het niet meer draagbaar, dan worden de materialen gerecycled. Tweedehands kleding van goede kwaliteit gaat naar de kringloopwinkel, of wordt naar een arm land gestuurd. Ook het niet-draagbare textiel krijgt een nieuw leven. Denk aan kapotte kleding, lakens, handdoeken en gordijnen. Het wordt uit elkaar gehaald (vervezeld) en ontleed tot verschillende vezelsoorten. Van dit materiaal wordt nieuwe kleding gemaakt of bijvoorbeeld isolatiemateriaal, verhuisdekens en autostoelen.

Restafval
Als je al je afval scheidt, houd je alleen nog restafval over. Als je goed hebt gescheiden, is dat bijna niets! Helaas worden er toch nog vaak dingen bij het restafval gedaan, die je ook prima kon scheiden. Denk aan PMD, GFT of papier. Zonde! Want restafval kunnen we niet recyclen en wordt daarom verbrand. Eigenlijk verbrand je dus waardevolle grondstoffen.

Zit je met eigenwijs afval?
Gewoon even vragen

Of klik hier als je een
tip of vraag wilt posten

* Verplicht in te vullen

** Graag ook invullen t.b.v. een hier binnenkort toegevoegde kaart

Toon: Alles Vragen Tips Antwoord
Laad meer